BIP

Dieta w okresie laktacji powinna być przede wszystkim lekkostrawna.

Postaw na potrawy gotowane, duszone, ewentualnie lekko pieczone a niekoniecznie smażone.

Używaj też mniej tłuszczu niż zwykle. Twoja dieta powinna być urozmaicona.

Posiłki powinny być regularnie spożywane. Najlepiej gdybyś jadła 5 posiłków o stałych porach np. co 3 godziny. Wtedy porcje będą względnie małe i na bieżąco dostarczysz sobie potrzebnej ilości energii.

Zwracaj uwagę na jakość produktów. Wszystko musi być świeże.

Uzupełniaj płyny, niedobór płynów może mieć bowiem niekorzystny wpływ na wytwarzanie pokarmów. Nie trzeba jednak wlewać w siebie wody na siłę. Po prostu pij co jakiś czas w mniejszych ilościach.

Jeżeli możesz, to ogranicz słodycze. Unikniesz wtedy nadprogramowych kilogramów. Jeżeli ochota na słodycze będzie duża,  sięgnij po ciasto drożdżowe, babkę, szarlotkę,  najlepiej własnego wypieku (brak konserwantów i spulchniaczy).

Jeżeli nie przepadasz za mlekiem lub źle się po nim czujesz, zastąp je np. kefirem, jogurtem, serem.

Kobiety obciążone alergią powinny karmić swoje dziecko piersią do 6 miesiąca życia i same stosować dietę eliminacyjną.

Uczulać może wszystko uważnie więc obserwuj maluszka. Jeśli dziecko nie ma kolki, biegunki, zaparć, wodnistego kataru, wysypki lub innych zmian skórnych,  próbuj ostrożnie wprowadzać nowe produkty.

 

Karmienie piersią jest najzdrowszym sposobem żywienia niemowlęcia. Zapewni twojemu dziecku prawidłowy rozwój. Mleko matki jest zawsze świeże, ciepłe i czyste. Zawsze gotowe do podania.

Dzieci karmione piersią są zdrowsze gdyż w naturalny sposób są chronione przed zakażeniami.

ZALECENIA DIETYCZNE

dla kobiet karmiących piersią  -  w okresie pierwszych trzech miesięcy karmienia

PRODUKTY SPOŻYWCZE

PRODUKTY ZALECANE

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE

Pieczywo

 

  • pieczywo białe
  • chałki, sucharki
  • pieczywo chrupkie
  • graham
  • pieczywo razowe (2 kr./ dzień)
  • pieczywo razowe na zakwasie

Kasze

 

  • wszystkie rodzaje kasz
  • ryż
  • płatki
  • makaron

 

Mąka

  • pszenna
  • razowa
  • kukurydziana

 

Nabiał

  • mleko 2% (ok.2 szkl/dzień)
  • kefir, jogurt, maślanka
  • sery białe, półtłuste, żółte, topione
  • śmietana 12%
  • mleko 3,2%
  • mleko powyżej 2 szkl./dzień
  • jogurty smakowe
  • sery pleśniowe
  • śmietana powyżej 18%

Jajka

  • 1 dziennie (jeśli nie ma alergii)

 

Mięso, Ryby, Wędliny

  • wszystkie gatunki chude
  • ryby najlepiej morskie (w przypadku alergii 1x tydzień)
  • wszystkie gatunki tłuste
  • kiełbasy, konserwy
  • mięso surowe
  • ryby wędzone

Tłuszcze

 

  • masło, margaryny miękkie
  • oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy
  • oliwa z oliwek

 

  • smalec
  • słonina
  • boczek
  • podgardle

Warzywa  

  • marchew
  • buraki
  • cukinia, dynia
  • szpinak
  • koperek, zielona pietruszka
  • pomidor bez skóry
  • brokuł (w małych ilościach)
  • kapusta pekińska
  • warzywa wzdymające: kapusta biała, czerwona, kiszona, brukselka, kalafior
  • warzywa strączkowe: groch, fasola, bób, fasolka szparagowa, groszek zielony
  • cebula, czosnek, papryka, rzepa, rzodkiewka, seler
  • ogórek kiszony

Owoce

  • jabłka
  • banany (1 dziennie)
  • arbuz, melon
  • sok z jabłek rozcieńczony wodą
  • owoce cytrusowe
  • owoce pestkowe (czereśnie, wiśnie, śliwki)
  • truskawki, agrest, porzeczki
  • ananas, kiwi

Słodycze

  • cukier, słodycze w ograniczonych ilościach
  • dżem, mód, ciasto drożdżowe, biszkopt
  • słodycze tłuste
  • czekolada
  • owoce kandyzowane

Inne

 

orzechy, słodziki, ostre przyprawy, fast-foody, napoje gazowane, kawa, mocna herbata, alkohol, papierosy